• 1,1 l bouillon (kip-, vis- of groentebouillon na gelang het recept)
  • 100 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 selderijstengels, fijngehakt
  • 400 gram risottorijst
  • 2 glazen droge witte wijn
  • 115 gram vers geraspte Parmezaanse kaas

Dit is de risotto zoals Jamie Oliver hem altijd als basis voor zijn risotto’s maakt. De risotto is zo erg lekker, maar je kan hem nog lekkerder maken door bijvoorbeeld vlees, vis, groenten of noten toe te voegen.

Voorbereiding
Verwarm de bouillon in een pan en snijd alle groenten.

Bereiding
Verwarn de olie en een vierde van de boter in een ruime hapjespan en fruit hierin de ui, knoflook en selderij op laag vuur voor ongeveer 15 minuutjes. Als de groenten gaar zijn voeg je de rijst in de pan en mag het vuur hoger.
De rijst begint nu langzaamaan te bakken, dus blijf hem roeren. Na een minuut begint de rijst wat glazig te kleuren, schenk nu de wijn in de pan en roer goed door.
Als de wijn is opgenomen, roer je een scheut bouillon door de rijst. Draai het vuur weer laag en laat de rijst de bouillon langzaam opnemen. Laat de rijst iedere scheut bouillon volledig opnemen voordat je de volgende toevoegd. Proef na 15 minuten of de rijst gaar is, de rijst moet zacht zijn maar wel een lichte bite hebben.

Als de risotto goed is haal je hem van het vuur en roer je de resterende boter en de Parmezaanse kaas er doorheen. Laat de risotto nu 2 minuten rusten met de deksel op de pan. Volgens Jamie Olivier is dit het belangrijkste moment voor de risotto, omdat hij nu lekker romig wordt.

Serveren
Eet de risotto zo snel mogelijk, zodat de risotto zijn lekker textuur nog heeft.