• 50 gram boter
  • 400 gram paddestoelen (shiitake, chanterelle of oester paddestoelen)
  • 150 ml martini of droge witte wijn
  • 1,5 liter kipbouillon
  • 2 kleine uien
  • 400 gram risotto rijst
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie of bieslook

Deze paddestoelen risotto is een favoriet in ons huis, met een minuutje of 25 roeren heb je een fantastische aardse risotto op tafel staan.

Voorbereiding
Zet een pan bouillon op het vuur om hem alvast warm te maken.
Maak ook de paddestoelen schoon en snijd ze in stukjes van ongeveer een centimeter.

Bereiding
Laat de boter smelten in een diepe, brede pan met een dikke bodem op een half hoog vuur. Als de boter gesmolten is voeg je de paddestoelen en de uien toe en fruit je deze 5 minuten rustig aan. De paddestoelen zullen hun vocht afstaan, dit wordt dadelijk door de rijst lekker opgenomen.

Voeg nu de rijst toe en roer goed door, als de rijst al het vocht heeft opgenomen schenk je er de martini of wijn bij. Als deze ook weer is opgenomen ga je er steeds een soeplepel warme bouillon bijschenken wanneer de rijst weer al het vocht heeft opgenomen. Blijf de risotto roeren zodat alle rijstkorrels de bouillon op kunnen nemen en de rijst niet aanbrand.
Na 25 minuten zal je paddestoelen risotto ongeveer klaar zijn, proef hem, hij moet gaar zijn, maar nog een beetje taaiig.

Voeg als laatste de Parmezaanse kaas toe en maak de risotto op smaak met peper en zout. Garneer met de verse kruiden.

Serveren
Serveer een stukje getoast donker brood met een dikke laag boter bij deze paddestoelen risotto en een simpele groene salade van veldsla.