• 2 citroenen
  • 100 gram gerookte zalm
  • olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 1 kleine prei
  • 200 gram risotto rijst
  • droge witte wijn
  • 750 ml vis- of kip bouillon
  • 4 saffraan draadjes

Dit recept is perfect voor in de vroege herfst als het overdag nog mooi is maar ‘s avonds al flink af kan koelen en de zomer nog vers in je geheugen ligt.
Deze risotto met zalm is fris en zwoel en smaakt naar de zomer, maar zoals elke risotto is hij ook vol en warm en helpt hij bij de veranderingen naar een kouder seizoen.

Voorbereiding
Verwarm de bouillon in een pan en snipper ondertussen de ui en was en snijd de prei in kleine ringen.
Rasp ook de citroen en meng vervolgens de rasp en de gerookte zalm snippers met zout en peper in een kom.

Bereiding
Verhit een flinke scheut olijfolie in een hapjespan op een halfhoog vuur. Doe de ui en de prei in de pan en fruit deze rustig een paar minuutjes aan. Als de ui glazig begint te worden is het tijd om de risotto in de pan te doen. Roer de rijst goed door de olie, ui en prei zodat alles goed gemengd is. Laat dit een minuutje bakken.

Als de risotto rijst een beetje glazig begint te worden is het tijd voor de volgende stap. Schenk een flinke scheut (half glas) witte wijn in de pan samen met het sap van een halve uitgeperste citroen en roer goed door. Als al het vocht verdampt en opgenomen is begin je met de bouillon toe te voegen. Doe dit scheutje voor scheutje en blijft alles goed doorroeren, iedere keer als het vocht weer bijna verdwenen is voeg je weer een nieuwe scheut toe.

Bij het maken van risotto is het belangrijk dat je steeds blijft roeren zodat de rijst steeds van plek verwisseld en zo niet aan kan branden en tegelijkertijd alle smaak van de overige ingrediënten op kan nemen. Daarnaast zorgt het langzaam koken en roeren ervoor dat veel van het zetmeel uit de rijst naar buiten komt, wat de risotto die heerlijke romige textuur geeft.

Na een minuut of 20-25 is de risotto klaar, proef of de rijst wel echt gaar is, zonet, voeg dan nog wat bouillon toe en laat de rijst nog even zachtjes doorkoken.
Als je de zalm graag warm wilt, voeg deze dan op het laatst nog 2 minuten bij de risotto en doe de deksel op de pan. Persoonlijk vind ik het lekkerder als de zalm koud is.

Serveren
Serveer deze risotto met zalm in een ruime kom en leg de zalmsnippers er bovenop. Garneer met wat verse munt, koriander of bladpeterselie naar smaak en geef er 1 of 2 citroenpartjes bij.
Risotto met gerookte zalm is erg lekker met een glas witte wijn en een simpele groene salade.

Dit recept is vertaald uit het engels en is afkomstig, net als de foto, van Time for a Little Something