• 100 gram witte of gele rijst
  • halve liter bouillon
  • Parmezaanse kaas
  • gehakte uitjes
  • boter of olijfolie
  • witte wijn
  • Let op: dit is de basis!

Veel mensen die niet graag koken zullen waarschijnlijk nooit in hun leven risotto maken en dat is jammer, want het is een heerlijk gerechtje dat eigenlijk niet zo moeilijk klaar te maken is als veel mensen denken. Risotto maken is echter wel iets waar je zin in moet hebben. Het duurt ongeveer 30 minuten om dit traditionele risotto gerecht te maken en je moet er wel een beetje aandacht aan besteden. Zie je dit echter helemaal zitten en ben je op zoek naar een heerlijk gerechtje voor het komende etentje bij jou thuis? Dan is risotto maken ongetwijfeld een goede keuze!

De keuze van rijst en bouillon

Vooraleer boodschappen te doen is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Bij het bereiden van risotto is het bijvoorbeeld erg belangrijk om gebruik te maken van de juiste rijst. Daarnaast is ook een geschikte bouillon essentieel wanneer je het maximale uit je risotto wil halen. Veel mensen kiezen er voor om gebruik te maken van bouillonblokjes die ze gewoon in de winkel gaan kopen, maar dat is geen goed idee. Een verse bouillon klaarmaken gebaseerd op het type risotto die je wenst klaar te maken is nog steeds veel beter. Wat de rijst betreft wordt het voor het bereiden van risotto aangeraden om gebruik te maken van de bekende Arborio rijst. Eventueel kan je ook kiezen voor Vialone Nano of Carnaroli rijst. Let wel, de ene rijstsoort is sneller klaar dan de andere, dus op basis daarvan kan je je eigen soort risotto maken. Gele rijst mag ook! Net zoals witte rijst.

Welke voorbereidingen zijn nodig?

Naast de voorbereidingen die eerder reeds werden aangehaald is het ook belangrijk om de juiste pan te hebben. Kies voor een pan die groot genoeg is en over een dikke bodem beschikt. Daarnaast is ook een goed sluitend deksel belangrijk. Leg ook meteen een houten lepel klaar waarmee je de risotto gaat roeren. Een metalen lepel zou te warm worden. Zorg er daarnaast voor dat je alle eerder reeds aangehaalde ingrediënten bij de hand hebt zodat je nooit ver van het vuur moet weglopen tijdens het maken van de risotto.

Risotto maken

1. Als alles klaar staat wordt het tijd om de risotto te gaan maken. Zet een matig vuurtje op, plaats de pan er op en fruit de helft van de boter of de olie. Voeg meteen ook de gesnipperde ui toe. Ook eventuele andere ingrediënten waar het gerecht om vraagt kunnen nu worden toegevoegd. Voeg na ongeveer 8 minuutjes de rijst toe. Draai het vuur hoger, voeg de rijst toe en blijf roeren tot de rijstkorrels hun transparantie verliezen. Hou het vuur hoog, maar zorg er voor dat niets in de pan de kans krijgt om te verbranden. Alleen zo kun je de beste risotto maken!
2. Tijdens de tweede stap gaan we de wijn toevoegen. Blijf ook nu constant goed roeren tot de wijn volledig is verdampt. Vervolgens is het tijd geworden om de soeplepels hete bouillon toe te voegen aan het gerecht. Ook deze moet je laten verdampen voordat je meer vocht toevoegt. Het kan niet voldoende gezegd worden hoe belangrijk het is om te blijven roeren. Alleen op deze manier zorg je er namelijk voor dat er niets gaat aanbranden en het gerecht haar pure smaak zal blijven behouden. Tijdens dit proces kan je het vuur iets lager draaien.
3. Ondertussen zal de rijst zich steeds meer gaan hechten. Dit is het teken dat de risotto bijna al dente is. Meestal gebeurt dit (afhankelijk van de gekozen rijst) ongeveer na 20 minuten. Haal de pan nu van het vuur, voeg er de rest van de boter en de Parmezaanse kaas aan toe en doe het deksel op de pan. Laat het gerecht vervolgens nog zo’n vijf minuten staan. Je hebt risotto gemaakt! Het gerecht is klaar.

Verschillende soorten risotto

Wanneer je risotto wil klaarmaken is het vooraf vooral belangrijk om rekening te houden met de verschillende soorten risotto die er bestaan. De keuze van de bouillon die je bijvoorbeeld gaat gebruiken is afhankelijk van het type gerecht. Een vegetarische risotto maak je wat dat betreft dan ook met groentefond terwijl je een risotto met tonijn met een visfond zal willen klaarmaken. Er bestaan erg veel verschillende soorten risotto. Wanneer je er één met vis klaar wil maken kan je kiezen voor bijvoorbeeld tonijn, maar ook een risotto met zalm is zeer lekker.

Naast de verschillende soorten risotto met vis kan je er eveneens voor kiezen om te experimenteren met verschillende soorten kaas. Standaard wordt er bij het bereiden van risotto gebruik gemaakt van Parmezaanse kaas, maar waarom bijvoorbeeld niet eens kiezen voor Gorgonzola? Uiteraard mogen ook de echte vegetariërs niet over het hoofd gezien worden. Zij kunnen bijvoorbeeld genieten van een heerlijke risotto met asperges. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, er zijn heel veel verschillende soorten risotto waar standaard recepten voor bestaan en door zelf een beetje te experimenteren kan je zomaar een risotto maken die niet in een kookboek staat!

Hoe dan ook, wanneer je hebt beslist welke type risotto je wil maken is het aan te raden om een apart boodschappenlijstje op te maken. De standaard ingrediënten uit dit recept dienen dan immers nog te worden aangevuld met de extra ingrediënten die nodig zijn om het gerecht te kunnen bereiden.