• 350 gram rijst (Arborio rijst)
  • 1,5 liter bouillon
  • 1 gesnipperde ui nodig
  • 80 gram boter
  • 1,5 deciliter witte of rode wijn
  • 75 gram versgeraspte Parmigiano Reggiano (en een beetje extra voor op tafel)
  • 1/2 theelepel saffraandraadjes die zijn fijngewreven met een beetje bouillon
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • 1 eetlepel merg

Risotto Milanese is een heerlijke traditionele risotto waar je heel wat mensen blij mee zal kunnen maken. Wanneer je van plan bent om risotto Milanese te gaan maken zijn er wel een aantal zaken die je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld maar aan een goed recept (dat je bij deze hebt gevonden), maar ook de keuze van de rijst en de bouillon is van groot belang. Nog steeds gebruiken mensen voor het bereiden van een risotto Milanese erg vaak bouillonblokjes die ze voorverpakt in de winkel kunnen vinden. Op zich is daar niets mis mee, maar dan zal je wel genoegen moeten nemen met een op z’n best middelmatige risotto. Alleen door gebruik te maken van een echt verse bouillon kan je namelijk het maximale uit dit gerecht halen. Hou rekening met deze tips vooraleer te beginnen met het bereiden van jouw traditionele risotto Milanese.

Voorbereiding van Risotto Milanese

Vooraleer met de daadwerkelijke bereiding van de risotto Milanese te beginnen kan je reeds bepaalde zaken voorbereiden. Was de rijst als je dat echt wil, maar dan wel heel kort en zorg er voor dat je ze voldoende laat uitlekken. Daarnaast kan je de bouillon op dit ogenblik ook tegen de kook aan brengen. Neem tot slot een apart kommetje, doe er één eetlepel bouillon in en verkruimel daarin de saffraandraadjes. Daarnaast is het nu ook al het goede moment om de Parmezaanse kaas klaar te zetten.

De bereiding van Risotto Milanese

Je neemt een pan met dikke bodem en zet deze op een matig vuur. Je smelt vervolgens 60 gram boter. Je kan er eventueel ook voor kiezen om slechts 40 gram boter te gebruiken in combinatie met één eetlepel merg. Doe er meteen de versnipperde ui bij vooraleer de boter gaat verkleuren. Fruit de ui tot glazig, doe er vervolgens de rijst bij en draai de rijst om met behulp van een houten spatel zodat ze met boter worden bedekt. Blijf de rijst bakken op een middelmatig vuurtje tot deze niet langer transparant is. Inmiddels is het moment aangebroken om de wijn aan het gerecht toe te voegen. Laat het geheel nu gedurende één minuut koken en blijf tijdens deze minuut constant omscheppen. Vervolgens kan je beginnen met het bijgieten van de bouillon. In eerste instantie 1,5 deciliter. Blijf vervolgens rustig roeren tot de rijst de bouillon heeft opgenomen. Vervolgens kan je opnieuw 1,5 deciliter toevoegen terwijl je blijft roeren. Na een tijdspanne van ongeveer 10 minuten kan je er de saffraanbouillon bij doen. Het begint al een beetje op een traditionele risotto te lijken, nietwaar?

Wanneer bovenstaande is gebeurd kan je kleinere hoeveelheden bouillon bij de rijst gieten. Nog steeds blijf je het geheel rustig roeren met een houten spatel. Meestal is de risotto Milanese na ongeveer twintig minuten al dente. Let wel, een goede kok proeft altijd zijn of haar gerecht en dat moet je ook in dit geval zeker doen! Haal de pan nu van het vuur en voeg de nodige hoeveelheden peper en zout erbij. Verder voeg je de resterende 20 gram boter toe en neem je 60 gram Parmezaanse kaas om aan het gerecht toe te voegen. Roer het geheel goed om, laat het vervolgens nog een kleine minuut staan met het deksel op de pan en serveer het gerecht als het kan meteen. Lekker he, die risotto Milanese! Geef een beoordeling! (boven, onder de groene balk)